AUTORES I AUTORS
Descobreix les veritables protagonistes d’aquesta festa i assabenta’t de quines són les seves novetats literàries. No et perdis l’oportunitat de conèixer-les en persona i aconseguir la seva signatura!


Ana Polo
Ana Polo és periodista, humorista i reportera. Utilitza l’humor per reivindicar tots aquells temes que li generen indignació. Ha participat en diversos programes com La segona hora a RAC1, o fent de reportera en el programa Tips de TVE i Catalunya directe de 8TV.També copresenta el pòdcast Oye Polo, i presenta a Fibracat TV el Feministic, un espai en el qual compateix monòlegs sobre el masclisme en les noves tecnologies.

Espartac Peran
Espartac Peran i Masafrets (Mataró, 1972) és periodista i presentador de Televisió de Catalunya. Part de la infància i joventut la va viure al mercat de la plaça de Cuba de Mataró, entre xivarri, parades, bona gent, olors i viandes que alimentaven el pap i l’ànima. Els seus inicis en el món de la comunicació van ser en mitjans locals com ara Televisió de Mataró, Ràdio Argentona i Ràdio Arenys. A partir d’aquí va fer el salt a mitjans com Cadena 13, Catalunya Cultura, Catalunya Ràdio i Rac 1. Actualment forma part de la direcció del concurs Atrapa’m si pots, i el camí continua.

Jaume Copons i Liliana Fortuny
En Jaume és escriptor. A part d’haver escrit un munt de novel·les, cançons i guions i de sèries infantils de televisió. Li agrada passejar sense rumb fix, mirar els aparadors de les sabateries, escoltar la mateixa cançó una vegada i una altra i llegir diversos llibres alhora. La Liliana fa dibuixos i els anima. Passa mitja vida entre dibuixos animats, dissenys de cobertes de discos i videoclips de grups musicals. I l’altra mitja la passa inventant mons, sortint al balcó, menjant carxofes o plats japonesos i mirant pel·lícules.

Marc Giró
Marc Giró (Barcelona, 1974), que amb els diners que va guanyar amb Pijos es va doctorar cum laude en “pijologia”, és per als pijos, com ja sabem tots, el que Dian Fossey va ser per als goril·les de les muntanyes de Virunga, a Ruanda i a la República Democràtica del Congo. D’extracció treballadora, però no obrera en el sentit més literal de la paraula, sempre ha aspirat a l’ideal de vida regalada, tot i que sense gaire èxit pel que sembla, atesa la seva participació constant en mitjans diversos com el Vostè primer de RAC1, o les col·laboracions en l’Està passant, amb Toni Soler, Deforme Semanal, amb Isabel Calderón i Lucía Lijtmaer, i Versió RAC1, amb Toni Clapés, activitats que, amb una insistència insultant, l’allunyen del cuir de les butaques del Club.

Alicia Teba
Alicia Teba va néixer a Barcelona. Amb només tres anys va dibuixar tot el repartiment d’A la recerca de la Vall Encantada en un pòstit. A partir d’aquell dia ja no va deixar anar el llapis. Ha estudiat Cinema i Il·lustració. Especialitzada en il·lustració infantil, ha treballat per a diverses editorials dins i fora d’Espanya. Li encanten els animals i la natura i en el seu temps lliure escriu, beu te i somia desperta. Ha il·lustrat Supergermans i Pinta el teu estiu per a La Galera.

Regina Rodríguez
Regina Rodríguez Sirvent , nascuda a Puigcerdà el 1983, es va graduar en Psicologia, en l’especialitat d’estudi de mercats, però després de treballar-hi durant un any va veure que no. Va marxar a viure fora per buscar-se. A la tornada va estudiar guió de cinema a l’Escac i va fer cursos de novel·la a l’Ateneu Barcelonès. Ha publicat articles, ha escrit guions de programes i ha presentat reportatges de vídeo. A diferència de la majoria dels escriptors que comencen, no ha guanyat cap jocs florals ni cap concurs literari. Aquesta és la primera novel·la que publica.

Laura Gost
Laura Gost (sa Pobla, 1993) és escriptora i graduada en Comunicació. Després de publicar alguns relats breus i de guanyar l’Art Jove de Literatura amb L’escriptora de contes (2016), l’any 2018 va recollir el Goya a Millor Curtmetratge d’Animació per Woody & Woody, del qual és creadora i guionista. Aquest mateix any va rebre els premis Jaume II i Bartomeu Rosselló-Pòrcel per la seva trajectòria com a creadora jove. En l’àmbit del teatre, va guanyar el V Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears amb Seguí (2019) i del IX Torneig de Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta amb Matar el pare (2020). Amb La deliberació dels escorpins (Lleonard Muntaner Ed., 2021) va rebre el premi Pare Colom de Teatre 2021. La cosina gran (Lleonard Muntaner Ed., 2019), la seva primera novel·la, va tenir una gran acollida i ha estat traduïda al castellà, a l’italià i al grec. És col·laboradora habitual del diari Ara, la revista Catorze, el setmanari Ara Balears i el digital Núvol.

Carme Martí
(Montblanc, 1972) és escriptora i professora. Ha dedicat gran part de la seva obra a la recuperació de la memòria històrica. Llicenciada en filologia catalana, ha treballat de docent de català per al Consorci per a la Normalització Lingüística, i de gestora cultural. Actualment és professora de secundària i directora artística de la companyia Quatre Gotes, amb la qual s’ha embarcat a teixir poesia i música. En l’àmbit de la no-ficció, és autora d’Història d’una cuinera. Memòria de Maria Badia i coautora de Cròniques rurals. Ha escrit les novel·les Un cel de plom. la vida de Neus Català i El camí de les Aigües. Els núvols és la seva tercera novel·la.

Anna Gurguí
Anna Gurguí, barcelonina, va néixer un desembre de l’any 1987. La seva passió per escriure ja li venia de petita, quan va començar a teclejar les primeres ratlles amb una màquina d’escriure del seu avi. Llicenciada en Estudis literaris (UB), va cursar els quatre anys de Narrativa a l’Escola d’Escriptura de Barcelona, on es va gestar la seva primera novel·la, El primer ball, publicada el 2017. L’any 2016 va fundar una agència literària, on gestiona els drets i la representació d’editorials, autors i agències internacionals. És mare de dos fi lls i una enamorada de la seva ciutat i els seus carrers, que li donen les notes per compondre els seus escrits.

Martí Gironell
Escriptor i periodista. Llicenciat en Filologia Anglesa i en Periodisme, ha treballat a Ràdio Besalú, Ràdio Olot, Catalunya Ràdio i TV3. Col·labora en mitjans de comunicació com El Punt Avui, La República i L’Illa dels Llibres. Entre els seus llibres destaquen El pont dels jueus (2007); L’arqueòleg (2010); L’últim abat (2012), i El primer heroi (2014), que també ha estat traduïts a diverses llengües. L’any 2018 va guanyar el Premi Ramon Llull amb La força d’un destí, amb més de 30.000 exemplars venuts i traduïda al castellà, l’anglès, l’holandès i el búlgar. També ha publicat els dos àlbums il·lustrats Un talp al meu jardí (2021) i Un talp a l’Antic Egipte (2022). Paraula de jueu (2020) va ser la seva última novel·la.

Eva Roig
Eva Roig Oller treballa des de fa més de 15 anys com a mestra de primària. La seva experiència en el món de l’educació li ha permès observar diferents entorns i adonar-se’n que l’aprenentatge de l’infant passa pel benestar personal i emocional. Fa anys que treballa l’educació emocional a l’aula utilitzant diferents tècniques i formacions adquirides, i ha observat la vital importància de potenciar la mirada de l’infant vers la vida i cap a un mateix. Camí de papallona és el primer conte que ha escrit. A través de la historia de la Martina es poden trobar eines i recursos per aconseguir una autoestima més sana, tant per infants i joves com per adults.

Marta Pasqual
Marta Pasqual I Llorenç (Girona, 1983) és aspirant a patinadora, pianista, ballerina I guionista amb Larry David. Mentre això no arriba, treballa com a professora de literatura francesa a secundària i professora associada a la Universitat de Girona. Doctora en Filologia Catalana, és autora de l’assaig Joan Sales, la ploma contra el silenci (2012). També ha publicat diversos treballs sobre Aurora Bertrana i ha traduït literatura infantil de l’italià.

Marta Carnicero
Marta Carnicero (Barcelona, 1974) és enginyera industrial i professora. En l’àmbit de la literatura combina la divulgació a Betevé amb la conducció de diversos clubs de lectura per a Biblioteques de Barcelona. Va formar part de la promoció 2013-14 del Màster en Creació Literària de la UPF-BSM, que la va dur a participar al programa de traducció Word for Word de la Universitat de Columbia (Nova York). Matrioixques és la seva tercera novel·la.

Arià Paco
(Igualada, 1993) és graduat i màster en Filosofia. Va debutar l’any 2020 amb la novel·la Mentir a les mosques, i el 2021 va obtenir la beca Montserrat Roig de creació literària. Ha publicat a la revista branca i ha col·laborat en diversos mitjans digitals. Actualment fa un doctorat en filosofia a la Universitat d’Arizona, on és professor auxiliar.

Rosauro Varo
Rosauro Varo Cobos, cordovès nascut el 1982, és pediatre, investigador i cooperant. Ha cursat el Màster en Creació Literària i el Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament, tots dos de la Universitat Pompeu Fabra. Ha col·laborat amb diferents mitjans com Granta, Mercuri, Revista de Lletres, El País o FronteraD. La novel·la Lugar común (Mixtura, 2022) és el seu tercer llibre publicat.

Max Besora
Max Besora ha publicat les novel·les ‘Vulcano’ (LaBreu/H&O Editores, 2011-2021), ‘La tècnica meravellosa: una novel·la de campus’ (Males Herbes, 2014), ‘Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya’ (Males Herbes, 2017), ‘La musa fingida’ (Males Herbes/Orcinny Press, 2020), i ‘La veu del seu amo’ (Males Herbes 2022).

Pilar Codony
Pilar Codony (Banyoles, 1987) és veterinària. Es va llicenciar a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2011 després d’una estada d’alguns mesos a Cuba, on va fer pràctiques en una granja de vaques lleteres, i als Estats Units, on va treballar en un centre de fauna salvatge. Després d’una temporada vivint al Vallès i fent feines ben diverses, es va instal·lar de nou al Pla de l’Estany. Actualment treballa de veterinària d’animals de granja, sobretot vedells.

Adrià Aguacil
Adrià Aguacil Portillo (Sabadell, 2000) cursa Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona. Ha guanyat diversos premis locals de relats i el Premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil per La botiga de vides (Animallibres, 2020), la seva primera novel·la publicada, que també va ser nominada al Premi Llibreter 2021. Les pel·lícules i els llibres de fantasia, terror i ciència-ficció són els que més li agraden. La guerra dels tions és la segona novel·la que publica.

Sebastià Portell
Sebastià Portell (ses Salines, 1992) escriu des de —i sobre— les fronteres textuals i vivencials. És autor de les novel·les Ariel i els cossos (2019) i El dia que va morir David Bowie (2016, premi Time Out Barcelona al Creador de l’Any), els contes de Maracaibo (2014), el llibre de no-ficció Les nenes que llegien al lavabo (2021) i diverses obres teatrals, com Transbord (2018). També ha tingut cura del volum biogràfic Antònia Vicens. Massa deutes amb les flors (2016) i d’Amors sense casa (2018), la primera antologia de poesia LGBTQ catalana. La seva obra ha estat traduïda al gallec, a l’italià i a l’espanyol. Des del març del 2022, és el president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Pere Francesch Rom
Pere Francesch Rom (Montbrió del Camp, 1981) és delegat de Cultura a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) i treballa a l’ACN des del 2007. També ha treballat en diversos mitjans de comunicació com El Correo de Bilbao, el Diario de Noticias de Álava i el Diari de Tarragona, i ha col·laborat amb revistes i mitjans com Cinemascomics, Muzikalia, Deia, Godot BCN i la revista Els Porxos de Montbrió del Camp. Llicenciat en Periodisme per la Universitat de Navarra, va estudiar guió cinematogràfic a Estudio de Cine a Barcelona i a EICTV, l’escola de cinema de San Antonio de los Baños (Cuba), i va realitzar un curs de relats curts a l’Aula de Escritores de Barcelona. L’any 2019 va publicar Gainsbourg i Dalí, moi non plus.

Laureano Debat
Laureano Debat (Lobería, Buenos Aires, 1981). Periodista, professor de literatura i escriptor. Ha col·laborat a Clarín, Pàgina 12, La Vanguardia, Eldiario.es, Coolt, National Geographic, Altaïr Magazine i Jotdown. És docent a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i a la Universitat de les Arts de Guayaquil, i professor convidat al Màster en Periodisme de Viatges de la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2021 va rebre el XXXVII Premi Unicaja d’Articles Periodístics. Autor del llibre de cròniques Barcelona Inconclusa (Candaya, 2017). Casa de Ningú és la seva primera novel·la.

Anna Casals
L’Anna Casals és llicenciada en Història de l’Art per la UAB, postgraduada en Didàctica de l’Art per l’AI de Florència, màster en Gestió Cultural per la UB i màster en Direcció de Màrqueting per EAE. Ha dedicat la seva carrera professional a acostar la literatura i l’art als més joves. Des de fa més de quinze anys és editora de literatura infantil i juvenil a Grupo Planeta. És autora de diversos llibres per a petits grans lectors, com Contes per salvar el planeta (Estrella Polar), traduït a sis idiomes, Yo cuido el planeta (Mi Cuento) o L’Illa (Estrella Polar).

Paolo Ferri
Paolo Ferri és enginyer per la Universitat de Mòdena (Itàlia), i ha dedicat els últims vint anys de la seva carrera al desenvolupament de sistemes d’energies renovables i a l’estudi de l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible. Fundador de l’startup Wecity. Està convençut que «la tecnologia ens pot ajudar, però seran les nostres eleccions personals les que donaran forma al món que deixarem a les pròximes generacions». Per això va començar a escriure llibres per a nens i nenes.

Noemí Fernández
Noemí Fernández Selva va néixer a Barcelona l’any 1976. Llicenciada en Magisteri Musical i Pedagogia a la Universitat de Barcelona. Máster en Psicoteràpia Humanista a l’Institut Erich Fromm. Ha treballat més de 20 anys a escoles de Primària com a tutora i especialista en l’àmbit artístic. Máster en Direcció de Centres Educatius (IL3-UB) i ha exercit com a Directora. Actualment és inspectora de educació, i ho compagina amb l’escriptura. Ha publicat diverses obres amb les principals editorials del país, i es autora de la col·lecció dels millors contes i cançons tradicionals catalans (Estrella Polar), amb les il·lustracions de Roser Argemí.

Jorge Carrión
Jorge Carrión és escriptor, crític cultural i codirector amb José María Micó del Màster en Creació Literària de la UPF-BSM. Escriu regularment a La Vanguardia i el Washington Post. Els seus darrers llibres publicats són Membrana, Todos los museos son novelas de ciencia ficción i Teleshakespeare. Ha guanyat el premi internacional de novel.la Ciudad de Barbastro i el premio Ondas al Mejor Pódcast Experimental. Ha estat traduït a 15 idiomes.

Roser Argemí
Roser Argemí va néixer a Barcelona l’any 1984. Va estudiar a l’Escola de la Dona i és llicenciada a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura. Es dedica professionalment a la il·lustració del llibre infantil i juvenil des del 2013. Utilitza sobretot la tècnica de tinta xinesa, aquarel·la i llapis de color i de vegades, recursos de representació arquitectònica (perspectives, seccions…), combinats amb escenes quotidianes de petits i grans. Ha publicat diversos títols, entre els quals La llegenda de Sant Jordi amb olor, i la col·lecció dels millors contes i cançons tradicionals catalans, amb els textos de Noemí Fernández, tots a Estrella Polar.

Josep Ortiz
Josep Ortiz Farré (Barcelona, 1967) és llicenciat en Informàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona. Apassionat per la literatura, la història i la psicologia, a L’artefacte —la seva primera novel·la— ha volgut aplegar-les totes tres.

Abel Mariné
Abel Mariné és el gran mestre de la nutrició catalana de les últimes dècades. Un savi com n’hi ha pocs i un divulgador de primera línia. Quan les dietes saludables o la sostenibilitat ecològica tenien ben poc protagonisme mediàtic, Mariné ja bregava en mitjans com TV3, COM Ràdio o Ona Catalana per ajudar a prendre consciència sobre qüestions bàsiques de la nostra alimentació. En aquest llibre s’ha confabulat amb la periodista

Joan de Déu Prats i Padilla
La parella Prats i Padilla ha publicat ja sis llibres amb Comanegra, sempre il·lustrant l’imaginari del país amb voluntat divulgativa i en edicions de gran qualitat que han permès donar a conèixer les llegendes, els mites i els llocs insòlits del país. Per El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya, àlbum amb què arrancava aquesta col·lecció, Maria Padilla va guanyar un premi Junceda d’il·lustració.

Mariona Visa
Lleida, 1979. És llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra, doctora en Comunicació Social i professora del grau en Comunicació i Periodisme Audiovisuals a la Universitat de Lleida.

Mireia Galindo, Francesc Bernat, Carles de Roselló
Mireia Galindo Solé (Santa Coloma de Queralt, 1976) és professora a l’educació secundària i imparteix cursos de formació per a professorat. És Doctora en Filologia Catalana i, a més de diversos articles i capítols de llibre, ha publicat el llibre Les llengües en joc, el joc entre llengües. L’ús interpersonal del català entre els infants i joves de Catalunya (2008).
Francesc Bernat i Baltrons (Blanes, 1964) és Doctor en Filologia Catalana i professor de la Universitat de Barcelona. A banda de nombrosos articles a revistes especialitzades i obres col·lectives, ha publicat el llibre Un estudi de dialectologia catalana al segle XIX: les notes de Manuel Milà i Fontanals sobre el parlar de Maó (2007).
Carles de Rosselló Peralta (Barcelona, 1972) és Doctor en Filologia Catalana. Ha estat professor en diversos màsters i postgraus i ha publicat articles en revistes especialitzades. Aquest és el seu primer llibre. Actualment és el cap de Servei de Foment de l’Ús del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Emília Illamola
Emília Illamola (Argentona, 1953) ha publicat el llibre de prosa poètica Fraccions (Viena Edicions, 2012), les novel·les Joc de llunes (Nova Casa Editorial, 2014), Una certa onada (Quorum Llibres, 2015), Más allá del cielo azul (Nova Casa Editorial, 2016), Cabrils, Sao Paulo, Barcelona. Un amor pendent (Voliana Edicions, 2017), La lectora accidental (Quaderns de la Font del Cargol/Cossetània, 2021) i el recull de relats Encara hi ha papallones al jardí (Quorum Llibres, 2017).
Ha participat en la carpeta d’art M. Teseu i el Minotaure, amb Joan Poch i Joan Carles Gonzàlez Pujalte (La Comarcal, 2013) i ha estat cocuradora, amb Isidre Julià i Josep Lladó, del recull Els poetes del Maresme (Voliana, 2019) així com de Dones poetes de la Maresma, amb Queralt Morros (Voliana, 2021).

Òscar Sardà
L’Òscar Sardà és un il·lustrador, dibuixant de còmic infantil i creador publicitari. En els seus inicis es va dedicar al còmic humorístic per a adults. Des de l’any 1985 fins al 1994 va fer diferents estampats per a empreses del sector tèxtil de la comarca del Maresme. Durant aquest període, va publicar a la revista Tot Mataró un seguit de tires humorístiques: La colla Russa, que narraven les peripècies d’uns nens russos de la Perestroika. Aquests personatges que també van aparèixer en diferents col·leccions tèxtils. L’any 1994 va començar la seva tasca com a il·lustrador publicitari a l’estudi de disseny Layouts Art Dos, on va crear les mascotes Tot i Buma per a la firma de roba infantil Prenatal. Els darrers anys ha centrat la seva creació en l’àmbit editorial. És l’autor i il·lustrador de les aventures del follet Oriol, un personatge entranyable, molt estimat pels lectors i les lectores i d’en Roc Tempesta, un intrèpid explorador capaç d’afrontar les aventures més perilloses. Actualment compagina la seva feina com a il·lustrador amb tallers d’il·lustració i conta contes.