AUTORES I AUTORS

Descobreix els veritables protagonistes d’aquesta festa i assabenta’t de quines són les seves novetats literàries. No perdis l’oportunitat de conèixer-los en persona i aconseguir la seva signatura!

Mara Jiménez

Mara Jiménez, artista multidisciplinari i creadora de contingut en el compte @croquetamente__. Formada en teatre musical, integració social i coaching holístic, autora dels llibres Acepta y vuela i Más yo que nunca, dedica la seva labor a l’activisme contra la gordofobia i a la divulgació sobre salut mental, trastorns de conducta alimentària i autoestima.

Xavier Bosch

Autor de nou novel·les i de dos reculls de contes. Ha guanyat els premis de narrativa més importants de la literatura catalana: el premi Sant Jordi (2009) i el Premi Ramon Llull (2015). En cinc ocasions, les seves històries han estat “el llibre més venut” de la Diada de Sant Jordi: Se sabrà tot (2010), Algú com tu (2015). Periodista de llarga trajectòria, ha estat creador de formats audiovisuals d’èxit com Alguna pregunta més, El món a RAC 1 o El gran dictat. Trobareu més informació de l’autor a xavierbosch.cat.

Clàudia Pujol

Clàudia Pujol Devesa (Olot, 1976) és llicenciada en Periodisme per la UAB i màster en Relacions Internacionals. Actualment, és la directora de la revista Sàpiens i col·labora en les revistes Cuina i Descobrir. És coautora del llibre La guerra de Cuba (Pòrtic, 2000) i autora de Vides singulars (Mina, 2005) i dels dos llibres dedicats a Narcís Bardalet, Diari d’un forense i En l’escena del crim.

Rikki Arjuna

Rikki Arjuna és educador social, membre del grup de música Xiula, cantant a Àcid Folklòric i actor i director al Jove Calassanç Teatre. És l’autor de Mirada estràbica, un himne a la diversitat que ha arribat a l’ànima de milers de famílies que la viuen a diari. En el seu nou llibre Piquem de Mans, Arjuna ens ofereix en primícia cançons de picar de mans en català, que responen a la necessitat de renovació de les cançons més tradicionals.

Roger de Gràcia

Roger de Gràcia (Barcelona, 1975) és periodista i comunicador. Ha presentat diversos programes de TV3, com ara Caçadors de paraules, El sopar o No me les puc treure del cap. També ha col·laborat en altres programes, com La columna o Polònia. Ha dirigit i presentat durant cinc temporades l’Estat de Gràcia a Catalunya Ràdio, on ara dirigeix i condueix el programa de llengua Tenim paraula. Ha publicat 60 dies a Cuba, Guia sentimental de Barcelona, i la seva darrera novel·la Digue’m boig que presentarà al Sant Jordi de Nadal.

Jaume Copons i Liliana Fortuny

L’Agus i els monstres i Bitmax&co són obra d’en Jaume Copons i la Liliana Fortuny. La Liliana dibuixa i en Jaume escriu, però tots dos pensen! Es van conèixer per casualitat i es van posar a treballar junts. Des de llavors, entre altres projectes propis i conjunts, ja no han pogut deixar de fer coses monstruoses. Enguany presenten el 24è número de L’Augus i els monstres: Terrorífic!  i Tens por, Iverson? de Bitmax&Co.

Alba Sabaté

Alba Sabaté (Manresa, 1962) és professora de literatura. Ha publicat sis novel·les: La frontera de la llum (1994), Paradisos d’aigua (2005), Cançó de setembre (2012), Aniversari (Premi Marian Vayreda 2013), L’hotel blanc de la platja, finalista del Premi Prudenci Bertrana 2015, i Galetes de mel i gingebre (2020). La crítica destaca en la seva obra una gran lucidesa i profunditat, amb una exigencia formal meticulosa. Aquest 2023 presenta La meva història és la història d’un amor.

Sílvia Cantos

Sílvia Cantos (Argentona, 1980) és una lletraferida. Viu entre llibres, i llegir i escriure són dues passions al voltant de les quals gira la seva vida. És l’alma mater del programa de ràdio Històries, que fa tretze temporades que està en antena, i del blog de recomanacions literàries Us recomano… Està implicada en molts projectes de promoció de la lectura i, per damunt de tot, és una lectora compulsiva. Vindrà al Sant Jordi de Nadal a presentar Ferides, la seva darrera obra.

Lildami

Lildami (Terrassa, 1994), pseudònim de Damià Rodríguez Vila, és un cantant de trap català. Amb missatges allunyats de les drogues i el sexisme i amb una intensa trajectòria, Lildami s’ha convertit en el portaveu de la música urbana cantada en català. En aquest primer apropament al món literari, el Lildami tractarà la importància de ser autèntic i de mostrar-te tal com ets amb el seu llibre Mira’t bé.

Laura Ponts

Nascuda a Ponts (Lleida), Laura López, més coneguda com a Laura Ponts, és una de les influencers gastronòmiques més reconegudes del nostre país. És estilista culinària, cuinera i fotògrafa, i acaba de publicar el llibre de receptes  Recetas con mucho arte (Espasa). En el qual ens vol guiar pel seu món de sensacions i olors. 

 

Carme Ruscalleda

Carme Ruscalleda Serra (Sant Pol de Mar, 1952) és un dels noms més destacats de la gastronomia catalana i internacional. De formació autodidacta i nascuda en una família d’agricultors i botiguers a la vora del mar, els seus plats sempre han buscat la difusió d’una cultura gastronòmica elaborada i, al mateix temps, propera al gust popular. Va arribar a aconseguir set estrelles Michelin i el seu llegat i el del Sant Pau són imprescindibles per entendre la gastronomia de casa nostra. Ara presenta La paella pel mànec, un llibre de receptes que t’ajudarà a menjar millor.

Alejandro G. Calvo

Nascut a Barcelona a l’any 1978, és periodista i crític cinematogràfic. Actualment ocupa el càrrec de Head of Movies en Webedia Espanya (SensaCine i Espinof), on porta anys dedicat en cos i ànima a rastrejar, analitzar i explicar les millors obres del setè art. Dels blockbusters al wéstern, del noir al cinema més intimista, al canal de YouTube de SensaCine s’acumulen els seus ressenyes i seleccions especials, que ja sumen 400.000 seguidors. La seva secció de vídeos Cine A Quemarropa (2019- 2022) és un dels majors hits de cinema en castellà a la xarxa. 

Maria Barbal

Maria Barbal (Tremp, 1949) es va donar a conèixer amb la novel·la Pedra de tartera (premis Joaquim Ruyra 1984 i Joan Crexells 1985), una fita de la narrativa catalana contemporània. Aquest llibre obre un cicle novel·lístic amb el Pallars nadiu de l’autora com a punt de referència, que també integren Mel i metzines (1990) i Càmfora (premis de la Crítica 1992, Crítica Serra d’Or 1993 i Nacional de Literatura 1993). El 2021 va guanyar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes per la seva trajectòria literària i el Premi Josep Pla amb la novel·la Tàndem, Vindrà al Sant Jordi de Nadal a presentar-nos la seva antologia Tots els contes.

Dàmaris Gelabert

És pedagoga, musicoterapeuta, autora i cantant de cançons infantils. Ha escrit més de 200 cançons, editades en els seus 15 discos i DVDs. El seu canal de YouTube ja supera el 2.000.000 de subscriptors. És guanyadora del premi ARC 2018 a la millor gira adaptada a públic familiar i infantil. Imparteix cursos per a mestres, educadors i tots aquells interessats en el món de la música i la primera infància. Enguany passarà pel Sant Jordi de Nadal per a presenta el llibre Els Mosquits.

Mayka Navarro

Mayka Navarro (Badalona, juliol 1968) és una periodista catalana especialitzada en informació policial i de successos i premsa groga.

Durant la seva trajectòria ha compatibilitzat la feina als diaris amb la seva aparició en diversos programes de televisió. També participa a Els matins de TV3 i El suplement de Catalunya Ràdio. El 2019 va publicar Desmuntant el crim perfecte a partir de la reconstrucció de l’assassinat d’Ana María Páez del 2008 a Barcelona. Va rebre la medalla de bronze amb distintiu blau dels Mossos d’Esquadra de la mà del comissari de la policia catalana Xavier Gámez.

Arnau Paris

Arnau Paris Masip (Barcelona, 1988). Sempre s’ha considerat un amant de la cuina i la gastronomia. Es va formar en el món de l’empresa i les finances, i no va ser fins al 2021, després de guanyar el talent show MasterChef, que va decidir enfocar la seva vida cap a la cuina. Després de cursar un màster al Basque Culinary Center i passar per les cuines dels Casals, en l’actualitat gestiona el Molí la Vansa, on desenvolupa el seu projecte d’oleotorusime. És cofundador de Specials!, una marca d’espècies ecològiques, i un dels presentadors del programa Cuines de TV3. Aquest any ha publicat el seu primer llibre de receptes Les receptes de l’Arnau,

Òscar Sardà

L’Òscar Sardà és un il·lustrador, dibuixant de còmic infantil i creador publicitari.

Els darrers anys ha centrat la seva creació en l’àmbit editorial. És l’autor i il·lustrador de les aventures del follet Oriol, un personatge entranyable, molt estimat pels lectors i les lectores, i d’en Roc Tempesta, un intrèpid explorador capaç d’afrontar les aventures més perilloses. Actualment compagina la seva feina com a il·lustrador amb tallers d’il·lustració i contacontes.

Sílvia Soler

La periodista nascuda a Figueres l’any 1961 ha estat molt present als mitjans de comunicació catalans.  Graduada en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat a diversos mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio, Televisió de Catalunya o Ràdio Ciutat de Badalona, on viu actualment. Amb una vintena de títols a l’esquena, aquest 2023 arriba a les llibreries amb ‘Estimada Gris’.

Abraham Orriols

Amb només 26 anys, el periodista de Tv3 Abraham Orriols publica el seu primer llibre de no-ficció ‘Una vida a les muntanyes’. La història de la pastora Marina Vilalta, un segle arrelada a la terra. Cent anys d’ofici, determinació i resiliència. Una crida a preservar el coneixement i les tradicions de les muntanyes.

Marta Orriols

L’escriptora catalana és nascuda a Sabadell al 1975, però establerta a Barcelona. Llicenciada en història de l’art, posteriorment va estudiar guió cinematogràfic a l’escola de cinema Bande à Part i escriptura creativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Col·labora amb diversos mitjans de comunicació culturals, com Catorze.cat i Núvol. El 2016 va publicar la seva primera novel·la, Anatomia de les distàncies curtes. El 2019 va guanyar el Premi Òmnium a la millor novel·la en llengua catalana amb Aprendre a parlar amb les plantes.

Clàudia Costas

Actriu de televisió, teatre i cinema, ha passat els anys explorant diferents àmbits i fent altres feines diverses com ara coach d’actors, professora d’anglès i d’art dramàtic. També ha muntat dos negocis, ha estudiat escriptura, guió i dos màsters de MBA i de Màrqueting Digital. També ha debutat com a autora literària amb la novel·la El primer cop de moltes coses (La Campana)

Xavier Álvarez

Xavier Álvarez Llaberia (Barcelona, 1977) exerceix de mosso d’esquadra des de fa vint anys: ha patrullat pels carrers, ha investigat grups criminals, i ara es dedica a conèixer i analitzar la conducta dels agressors. Llicenciat en Criminologia a la Universitat de Barcelona, es va especialitzar amb el Màster en Perfilació Criminal i Psicologia d’Investigació, i treballa a la Unitat Central d’Agressors Sexuals, on exerceix d’analista en conducta i perfilació criminal. Actualment combina l’aprenentatge amb la docència universitària.

Marta Buchaca

Nascuda a Barcelona el 1979, Marta Buchaca és dramaturga, guionista i directora teatral. Ha rebut nombrosos premis literaris, entre els quals destaquen el Premi Max a millor autoria en català o el Premi ciutat d’Alcoi. Les seves obres es representen habitualment a l’estranger destacant l’estrena l’any 2016 del seu text ‘Summit’, al teatre La Mama Theatre de Nova York. Cal destacar algunes de les seves obres com ‘Les nenes no haurien de jugar a futbol’, ‘Losers’ o Plastilina.

Joan Yago

Joan Yago (Barcelona, 1987) és graduat en Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre. És membre fundador de la companyia independent La Calòrica i professor d’escriptura dramàtica. També és creador i guionista de la sèrie ‘Mai neva a Ciutat’. Ha escrit i estrenat obres de teatre com ‘Le congrès ne marxe pas’, ‘Tot el que passarà a partir d’ara’, ‘Breve historia del ferrocarril español’ o ‘De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda’. 

Sònia Casas

Sònia Casas és una periodista d’investigació nascuda a Barcelona l’any 1977. Des de fa dos anys treballa com a directora de contiguts web a Habilis.cat, la nova plataforma de continguts educatius STEAM d’Abacus. Va ser la cap de redacció de la revista Sàpiens durant més d’11 anys i també ha treballat a TV3 i Catalunya Ràdio als seus inicis. Aquest any ha publicat la seva primera novel·la: Retorn als orígens. Els quaderns perduts d’Antoni Gaudí. Una història a cavall entre la realitat i la ficció amb la qual ha guanyat el premi Nèstor Luján.

Guillem F. Marí

Guillem Fernández Marí és crític de cinema i sèries, programador i divulgador cultural. També és l’editor de la web ‘Serielizados’, la revista en línia sobre sèries, i programador i productor del Serielizados Fest, el festival internacional de sèries que organitza la revista, el primer festival del sud d’Europa dedicat a la ficció televisiva. Col·laborador habitual a diversos mitjans com RAC1, Catalunya Ràdio i RNE, és coautor del llibre de Serielizados ‘El Gran Atracón’.

Ada Parellada

Nascuda a Granollers el 1967, a l’Ada Perellada les cassoles l’han bressolat i els aliments van ser els seus primers companys de joc. Quan va ser mare, va voler que els fills també visquessin envoltats d’olles, de sabors i de colors. Ja feia anys que havia obert el seu restaurant Semproniana i se sentia capaç de tot, però compaginar la feina, la maternitat i la cuina a casa va ser una empresa molt més difícil que gestionar un restaurant. La solució la tenia davant del nas: aplicar el mètode de treball de la cuina professional a la cuina domèstica. Planificar els menús, preparar les bases culinàries i unir-les en el moment de servir l’àpat.

Bernat Gasull

Bernat Gasull (Barcelona, 1971) és biòleg de formació i membre de la Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia des de fa una colla d’anys. Va guanyar el Premi Jacint Verdaguer pel seu llibre ‘Maleïda. L’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto’: un exhaustiu treball d’investigació històrica. Fascinat per la muntanya, li agrada enfilar cims i voltar món, a la vegada que ho documenta per compartir-ho amb aquells lectors apassionats de la muntanya, com ell. 

Moon Elle Tuni

Elles son la Marta (Moon), Elisenda (Elle) i Tunitart (Tuni), tres emprenedores i professionals del món de la docència que volem convidar als nens per mitjà dels nostres contes a seguir somiant desperts, a no tallar-los les ales, a estimar-se i creure més en ells mateixos, a saber reconèixer el valor de la gestió de les emocions no només per mitjà dels nostres contes sino també per mitjà de viure l’experiència de l’Os Papallona.

Iván Morales

Iván Morales (Barcelona, 1979) és actor, director, dramaturg i guionista, membre de la companyia de teatre Prisamata. Ha participat en nombrosos projectes reconeguts. Com a actor, ha participat en diverses sèries de televisió i en pel·lícules com ‘Sin Huellas’ (2023) o ‘El cuerpo en llamas’ (2023). Com a guionista, la seva firma apareix a les pel·lícules i sèries de televisió com ‘Heavies Tendres’ (2018) o ‘El truco del manco’ (2008). També compta amb un llarg recorregut en el món del teatre, com a autor, autor i director.

Cesc Mayor i Eloi Isern

‘La Punta de la Llengua’ és el sobrenom rere el qual trobem Cesc Mayor, dissenyador, i Eloi Isern, músic. Però també és el títol del llibre que han publicat, tots dos, a Rosa dels Vents. Un llibre que duu, com a subtítol, ‘El quadern definitiu per esmolar la llengua i presumir d’enginy’. Es tracta d’un petit volum que aplega mots encreuats, sopes de lletres, exercicis literaris, jocs de poesia, laberints, jocs de lògica, endevinalles, tests de cultura, jeroglífics… i les seves corresponents solucions. Un llibre amè i refrescant.

Gonzalo Gómez

Dramaturga i directora escènica nascuda l’any 2002 a Torrevieja, Alacant. Ha cursat cinc anys del conservatori professional en especialitat de dansa clàssica, actualment està realitzant un grau superior de Direcció Escènica i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre. En l’últim any ha dut a terme una ajudantia de direcció per l’últim espectacle de la companyia la Copla de Wisconsin, Cançons que acaben en Fade Out. Conjuntament amb Lluís Febrer ha format la companyia elSetdelCid i en l’actualitat es troben produint el seu primer espectacle Blatodea, del qual en firma la dramatúrgia.