AUTORES I AUTORS

Descobreix els veritables protagonistes d’aquesta festa i assabenta’t de quines són les seves novetats literàries. No perdis l’oportunitat de conèixer-los en persona i aconseguir la seva signatura!

Violeta Denou

Violeta Denou és el pseudònim amb què signen les seves obres les il·lustradores Asunción Esteban, Carlota Goyta i Anna Vidal, autores del conegut personatge Teo. Teo va néixer el 1977, i des d’aleshores s’han publicat més de 150 títols de la col·lecció, traduïts a més de 15 idiomes. Les aventures de Teo han esdevingut una eina educativa per a infants de 0 a 7 anys gràcies a l’editorial Timun Mas, que ofereix llibres en formats innovadors, pensats per fomentar el joc i l’aprenentatge. El secret de Teo és que mostra la realitat quotidiana amb la qual els nens es poden identificar, alhora que transmet valors intemporals i conceptes educatius. Les seves col·leccions, com *Teo descobreix el món* o *Sóc Teo!*, han tingut una gran acollida, convertint-se en un referent per a diverses generacions. 

Jordi Puntí

Jordi Puntí (Manlleu, 1967) és autor de tres llibres de contes: Pell d’armadillo (1998), Animals tristos (2002) i Això no és Amèrica (2017). El 2010 va publicar la seva primera novel·la, Maletes perdudes, que entre d’altres va obtenir el premi Lletra d’Or, Llibreter i Nacional de la Crítica, i s’ha traduït a divuit idiomes. També és autor de la ficció autobiogràfica Els castellans (2011). El seu últim llibre és Tot Messi i més. Exercicis d’estil (2023), un retrat sentimental i literari del millor futbolista de la història. És col·laborador habitual d’El Periódico, de la revista L’Avenç i del programa literari Ciutat Maragda, a Catalunya Ràdio. El 2014 va obtenir la prestigiosa beca del Cullman Center for Scholars and Writers, a la biblioteca pública de Nova York, per un projecte narratiu que li va permetre fer recerca durant un any, i és el punt de partida de la novel·la Confeti, guanyadora del premi Sant Jordi 2023.

Màrius Serra

Màrius Serra (Barcelona, 1963) és escriptor. La seva obra literària, traduïda a set llengües, ha estat guardonada amb premis com el Ciutat de Barcelona, Serra d’Or, Lletra d’Or, Ramon Llull o Sant Jordi. Ha publicat més de dotze mil mots encreuats, cinc mil articles i una trentena de llibres, entre els quals destaquen Mon oncle, La vida normal, Verbàlia, Farsa, Quiet, Plans de futur, Res no és perfecte a Hawaii, La novel·la de Sant Jordi i La dona més pintada. Ha traduït al català, entre d’altres, obres d’Edmund White, Tom Sharpe, Groucho Marx, Henry Miller o Tom Stoppard. La seva versió actualitzada del clàssic Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, ha obtingut els elogis dels especialistes i un gran èxit popular. Fins i tot se n’ha estrenat una versió teatral. 

Elisenda Pineda

Elisenda Pineda és guionista, i actriu de formació. Comença la seva carrera a Ràdio Premià de Mar i a Maresme Televisió col·laborant en diferents formats. La primera oportunitat en l’àmbit professional li arriba a Urbe TV on presenta, juntament amb Xavi Canalias, el programa musical Zona Urbana. Després d’això arribarà El salt de l’àngel a Televisió de Catalunya amb l’Àngel Llàcer. A la ràdio hi arriba de la mà d’en Vador Lladó al Fricandó Matiner de RAC105. A partir d’aquest moment, no ha deixat de treballar a diferents mitjans com Televisió Espanyola, Cadena SER, Cuarenta Principales, Catalunya Ràdio, RAC1, Punto Radio, La Xarxa Televisió i La Xarxa Ràdio. Actualment, és redactora de Planta Baixa, el magazine de tarda de TV3 i col·labora a El Matí de Catalunya Ràdio.

Magda Minguet

Magda Minguet (Calafell, 1977) és llicenciada en Història de l’Art (UB), Periodisme (UPF) i postgraduada en Educació i Polítiques Familiars (UIC). Treballa en l’àmbit de la docència a secundària i en comunicació a Camp Joliu (L’Arboç). Col·labora al Criatures del Diari ARA amb el blog “Cinc homes a casa” i escriu reportatges per a la revista gastronòmica *Foodie Culture Barcelona*. Comunicadora apassionada, explora tots els vessants de la comunicació -escrita, oral i digital- i gestiona xarxes socials vinculades a l’educació. Sovint, ofereix xerrades per a famílies sobre temes d’actualitat, especialment sobre l’ús de pantalles en l’àmbit familiar i la promoció de l’hàbit lector entre els joves.

Carme Martí

Escriptora i filòloga catalana, Carme Martí ha dedicat la major part de la seva obra a la recuperació de la memòria històrica. Va impartir docència per a immigrants al Consorci per a la Normalització Lingüística, ha estat articulista de premsa i gestora cultural en l’àmbit museístic. El 2010 va entrevistar Neus Català per a una sèrie de cròniques sobre el món rural. Fruit d’aquella primera trobada va sorgir un tàndem literari que va convertir les vivències de Neus Català en una novel·la extraordinària. La seva història va ser recuperada el 2019 amb el títol La paloma de Ravensbrück.

Elena Puig Guitart

Elena Puig Guitart és psicòloga sanitària, terapeuta de polaritat acreditada per l’AETP, especialista en mindfulness i EFT, i també una comunicadora nata. Ha treballat més de vint anys en el sector de la consultoria estratègica, amb empreses nacionals i internacionals. La seva activitat professional es divideix entre la consulta psicològica, les formacions a petites i grans empreses espanyoles, tant a Espanya com a les seves seus a la UE, i la comunicació. Ha col·laborat amb autors i periodistes en televisió, programes de ràdio i podcasts de gran difusió. Actualment és col·laboradora de La Tarda de Catalunya Ràdio amb Elisenda Carod (Catalunya Ràdio) i La primera pedra amb Noemí Polls (RAC1). També ha participat en esdeveniments com el TEDx TecnoCampus UPF. La seva doble formació en el món empresarial i en el de la psicologia li confereix la versatilitat i la practicitat amb què aplica els conceptes psicològics. És coneguda amb el sobrenom de la «psicòloga dels coms».

David Bueno

David Bueno (Barcelona, 1965) és un conegut investigador i divulgador científic que col·labora habitualment amb mitjans com El Punt Avui, el Diari Ara o el setmanari La República. És doctor en biologia, professor i investigador a la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament i director de la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1ST de la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria, centrada en la genètica del desenvolupament, la neurociència i la seva relació amb els processos educatius, s’ha desenvolupat principalment a Barcelona, però també ha estat investigador a la Universitat d’Oxford. 

Xantal Llavina

Xantal Llavina Aguilar. Periodista, Directora de continguts, Divulgadora TIC, Productora Executiva i Conferenciant. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Ramon Llull i Diplomada en Ciències Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment Directora i Presentadora del programa divulgatiu d’emprenedors, revolució digital, innovació i futur  “Revolució 4.0” Catalunya Ràdio- 3CAT 9º Temporada, Directora i Productora executiva del programa “Ho he Superat” a 3Cat-Catalunya Ràdio i Subdirectora i Presentadora del “Som Revolució” 3CAT-Tv3: Com serà la Catalunya del 2030? 4º Temporada.

Martí Gironell

Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971). Escriptor i periodista. Llicenciat en Filologia Anglesa i en Periodisme, ha treballat a Ràdio Besalú, Ràdio Olot, Catalunya Ràdio i TV3. Col·labora en mitjans de comunicació com El Punt Avui i L’Illa dels Llibres. Entre els seus llibres destaquen El pont dels jueus (2007), que ha estat traduït a diversos idiomes; La venjança del bandoler, que va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica el 2008; L’arqueòleg (2010); L’últim abat (2012), i El primer heroi (2014), que també han estat traduïts a diverses llengües. El 2015 va publicar Strappo, la novel·la de l’espoli del romànic català, i el conte infantil El nen dibuixat. L’any 2018 va guanyar el Premi Ramon Llull amb La força d’un destí, amb més de 30.000 exemplars venuts i traduïda al castellà, l’anglès, l’holandès i el búlgar. També ha publicat els àlbums il·lustrats Un talp al meu jardí (2021), Un talp a l’antic Egipte (2022), Un talp a l’antiga Roma (2023) i Un talp als Jocs Olímpics (2024). 

Tània Juste

Tània Juste (Barcelona, 1972) és escriptora i llicenciada en Història de l’Art. L’any 2009 va publicar la seva primera novel·la, A flor de pell, situada a la Barcelona dels anys vint, en plena dictadura de Primo de Rivera. El 2010 va participar en l’antologia Veus de la nova narrativa catalana. El 2012 publica Els anys robats, un homenatge als aviadors republicans durant la Guerra Civil. L’hospital dels pobres és la seva tercera obra, publicada el 2014, una novel·la coral ambientada als primers anys del segle XX durant la construcció de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. El 2015 rep el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica amb l’obra Temps de família, sobre una nissaga familiar dedicada al cultiu de la vinya i l’elaboració del vi, i el 2018 publica Passatge al nou món, una travessia transatlàntica que el 1918 porta la seva protagonista barcelonina a una nova vida a la Patagònia. 

Màrius Carol

Màrius Carol (Barcelona) és titulat en Filosofia i Lletres i en Periodisme. Ha treballat a El Noticiero Universal, El Correo Catalán, El Periódico, El País i La Vanguardia, on va ser director entre 2013 i 2020. Actualment, és conseller editorial del Grupo Godó i columnista, a la vegada que col·labora com a comentarista a RAC1, TVE i TV3. Com a novel·lista va obtenir el Premi Ramon Llull el 2002 per Les seduccions de Júlia i el Prudenci Bertrana el 2009 per L’home dels pijames de seda. A Columna també va publicar Un estiu a l’Empordà el 2014, i a Destino, l’any 2021, El camarot del capità. És patró de la Fundació Gala-Dalí, artista sobre qui ha escrit diferents obres, entre les quals destaca L’enigma Dalí, amb què va guanyar el Premio Así Fue el 2004.

Laia Vilaseca

Laia Vilaseca (Barcelona, 1981),apassionada del misteri, el true-crime i la novel·la negra, és escriptora i periodista. L’any 2021 la seva novel·la La noia del vestit blau va arribar a les llibreries amb el segell Rosa dels Vents després d’haver-se convertit en un èxit de vendes durant els tres anys que va estar autopublicada a Amazon, atrapant encara molts més lectors i esdevenint l’autora revelació de la novel·la negra en català. Amb Quan la neu es fon, l’autora va captivar els lectors amb un thriller trepidant i addictiu en què la natura i el misteri tornen a ser protagonistes, i en què la seva passió pel misteri i el true-crime es fan més evidents que mai. La novel·la va ser premiada com a millor novel·la del 2022 al festival Lloret Negre. L’Illa del Silenci és la quarta novel·la de l’autora, un rural noir que demostra que, malgrat que passin els anys, hi ha morts que no es poden superar fins que no es fa justícia.

Oriol Canals

Oriol Canals (Barcelona, 1978) és autor de les novel·les Fills de mala mare, Diví i Els sentinelles de la llibertat, que va obtenir unes esplèndides ressenyes. És amant de la novel·la negra, dels thrillers i dels girs argumentals que et deixen amb la boca oberta. Llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat de Barcelona, té una llarga trajectòria professional dins el món de la comunicació, que ha desenvolupat al departament de premsa de la multinacional nord-americana Nike i al departament de màrqueting del diari Sport i d’El Periódico de Catalunya. Actualment és director de negocis del diari Ara. Durant els darrers vint-i-cinc anys ha viscut des dels mitjans els fets han canviat la nostra història recent.

Francesc Soler

Francesc Soler va néixer a Roda de Ter (Osona) el 1978 i fa més de vint anys que viu a Barcelona. Després de llicenciar-se en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, va començar a treballar a Catalunya Ràdio, on ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional. També ha col·laborat en diversos mitjans audiovisuals de Barcelona i Madrid. Entre altres llibres, ha publicat la novel·la satírica Barcelona, demà o aquesta tarda (Columna Edicions, 2021) i l’autoficció El somriure dels dofins (Columna Edicions, 2023). El thriller Sarah, mereixes saber-ho és la seva tercera novel·la.

David Seijas

David Seijas és de Seva (Osona) i és sommelier: la seva passió és apropar el vi a la gent, comunicar-lo. Ha treballat al sector de la restauració, on destaca la seva feina a elBulli i la Bulli Foundation, i també escrivint llibres, fent classes, conferències, a la ràdio i a la televisió. La seva feina l’ha dut a guanyar el Premi Nas d’Or al millor sommelier d’Espanya (2006), el Premi Nacional de Gastronomia al Millor Sommelier (2011) o el Premi al Millor Sommelier de l’Associació Catalana de Sommeliers. El 2017 va fundar el projecte Gallina de Piel, amb la il·lusió de fer el seu propi vi. Aquest 2024, ha publicat Confessions d’un Sommelier on explica la seva vida plena d’alts i baixos i també algunes anècdotes de l’època en què va treballar a elBulli.

Daniel Jordà

Llicenciat en Belles Arts i tercera generació de forners, després de molts anys dedicats al món de l’art, que combina amb la feina diària al taller familiar, decideix fer de la panaderia el banc de proves on abocar totes aquelles idees i creativitat generades al llarg d’aquell temps.

Des d’aleshores, “Panes Creativos” és un laboratori d’idees i elabora tot tipus de pans destinats a un client exigent que busca propostes de qualitat diferenciades pel seu sabor i creativitat. És per això que ja són diversos els restaurants guardonats amb Estrella Michelin de tota la geografia espanyola que confien en el seu saber fer.

Òscar Sardà

És il·lustrador, dibuixant de còmic infantili creador publicitari. Els darrers anys ha centrat la seva creació en l’àmbit editorial. És el és l’autor i il·lustrador de les aventures del follet Oriol, un personatge entranyable, molt estimat pels lectors i les lectores, dels contes de la Tina i el Tavi i d’en Roc Tempesta. Actualment compagina la seva feina com a il·lustrador amb tallers d’il·lustració i de contacontes.

Marta Moreno

Va néixer a Barcelona i és la petita d’una família de cinc germanes. Elles sempre van veure el seu potencial creatiu i la van animar en la seva carrera com a il·lustradora. Va estudiar Il·lustració a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i col·labora amb editorials tant a nivell nacional com internacional. Combina la seva feina com a autora i il·lustradora amb la de mestra de primària en petites escoles rurals. Estar diàriament amb nens i nenes és per ella una gran font d’inspiració. Ha il·lustrat una gran quantitat de llibres però els més recents i més coneguts són: Martina Futbolista, Antón piñón i el Fil Invisible. 

Ramon Gener

Nascut a Barcelona, Ramon Gener és llicenciat en Humanitats i Ciències Empresarials. Va començar la seva formació com a músic als sis anys estudiant piano al Conservatori del Liceu. Després d’una carrera de diversos anys com a baríton, va deixar de cantar i va iniciar una nova etapa fent conferències sobre la història de la música «clàssica», de l’òpera i de l’art. Ha dut a terme diferents programes de televisió: Òpera en texans, This is Opera, This is Art, 200. Una noche en el Prado i Això no és una cançó, programes que es poden veure a molts països del món. A la ràdio col·labora de forma habitual als programes No es un día cualquiera de RNE i al Versió RAC1. Ha publicat Si Beethoven pogués escoltar-me (2013), L’amor et farà immortal (2016) i Beethoven, un músic sobre un mar de núvols (2020). Història d’un piano (Premi Ramon Llull 2024) és la seva primera novel·la.

Joan Dausà

Nascut a Sant Feliu de Llobregat és un músic, actor i presentador català. És membre, líder i la cara més visible del grup de música Joan Dausà i els Tipus d’Interès. Llicenciat en Administració i direcció d’empreses a la UPG i llicenciat en Interpretació a l’Institut del Teatre. El 2018, va rellençar la seva carrera professional com a músic en solitari. L’any 2019 va composar la cançó d’Una altra manera de viure per un anunci d’Estrella Damm sobre la contaminació del mar. El 2024 ha escrit el llibre de I si aquí no acaba tot? amb Penguin Random House. També aquest any va fer història a Madrid sent l’artista que ha aplegat més gent cantant en català.

Martina Puigvert

Graduada en Gastronomia i Arts Culinàries per Basque Culinary Center, explica que la seva vocació “s’ha vist afavorida per l’entorn familiar on he crescut” (els seus pares, la Fina Puigdevall i el Manel Puigvert, són els amos de Les Cols). Ha realitzat diversos ‘stages’ en restaurants de prestigi, com a part de les seves pràctiques del Grau: Lua (Madrid) el 2013, Koy Shunka (Barcelona) el 2014 i Blue Hill at Stone Barns (Nova York) el 2015; mentre va realitzar el seu Treball de Fi de Grau al restaurant Gustu, a Bolívia, projecte de caràcter gastronòmic i social. El 2016, va assumir el càrrec de cap de cuina al restaurant Les Cols (dues estrelles Michelin), treballant conjuntament amb Fina Puigdevall per donar continuïtat al projecte iniciat el 1990.

Marta Bellvehí

Em vaig formar com a dissenyadora gràfica a Eina (UAB) i com a il·lustradora a Bau (UVic). A part de dibuixar, també m’agrada molt escriure i he publicat la novel·la Bruna Brown (Fanbooks, 2022) i Casa soc jo (Edicions Tremendes, 2019). Visc a Girona, però sovint em trobareu a Palamós, on vaig néixer; a Barcelona, on vaig estudiar i treballar durant molts anys; o a qualsevol poble arreu de Catalunya on em convidin a pintar o a xerrar. També dirigeixo el pòdcast Braves Il·lustrades i soc cofundadora de la comunitat Fem Coses. Soc inquieta i creativa, m’agrada conèixer gent nova i aprendre de cada projecte que faig. La perspectiva feminista és present en tot allò que faig i quasi tot el meu portafoli està dedicat a l’àmbit cultural i a l’educació, perquè són temes que m’interessen i defenso amb la meva feina.

Taller del Monstre de colors

En aquesta ocasió, el Monstre de colors es converteix en doctor d’emocions i ajuda a curar les emocions, sobretot aquelles que s’han fet tan grans que costa pair.  La tallerista repartirà a cada participant una caixa de cartró del model indicat a la llista de material. Primer, els participants decoraran la seva farmaciola, experimenten amb diferents materials com trempa sòlida, pintura, trossos de paper, estrellites, llanes de colors… Després muntarem la caixa. Es repartiran els recursos per sentir-nos millor impreses/sos i prèviament retallats (link de descàrrega a la llista de materials), perquè cada nen i nena pugui triar els que més l’ajudin a calmar-se i relaxar-se. A continuació, ho podran pintar i guardar dins del maletí. En retallades de cartolina es poden dibuixar altres recursos que també ens fan sentir bé i ens ajuden a regular-nos. Aquesta farmaciola personalitzada se la pot emportar cada participant per tenir-lo com a recurs que l’ajudi a regular les seves emocions en altres situacions.

Taller Escolta el teu cos

Un taller que acompanyarà el llibre oficial de Escolta el teu cos. Un llibre sobre el programa d’educació, ciència i salut sobre el cos humà de la nova plataforma SX3 de TV3. El vostre cos us parla contínuament: quan teniu gana o esteu cansats, quan us enamoreu, quan esteu malalts… Si esteu atents, us n’adonareu, només heu d’aprendre a escoltar-lo! La Zene i el Salvador seran els vostres guies en aquesta aventura per descobrir tots els secrets del cos humà. Som-hi!

Conta contes: La prehistòria

Són moltes les raons per les quals val la pena treure el cap al passat: conèixer la història desperta la curiositat, ens convida a pensar, a fer-nos preguntes i ens ajuda a comprendre millor el món en què vivim, d’on venim i cap on anem.

Amb aquest nou títol us convidem a viatjar a La Prehistòria, un període apassionant i poc conegut, en què arqueòlegs, antropòlegs i biòlegs ens expliquen, ajudats per la ciència, què va passar fa milions d’anys. Prepara’t per endinsar-te en el període que va veure el naixement dels primers éssers humans i la seva evolució per adaptar-se al medi: el descobriment del foc, les primeres eines, el poder del llenguatge, les glaciacions, l’art prehistòric… i molt més.

Conta contes: La tortuga de l’avi Genís

Dimarts és el dia preferit de la Marina perquè el seu avi Genís la recull a l’escola i la porta a veure el mar. Sempre li explica coses fascinants sobre animals marins i li agradaria que aquestes històries no acabessin mai. Un dia l’avi es posa malalt i dimarts passa de ser el millor dia de la setmana a convertir-se en un dia ple d’enyorança, en què el troba a faltar més que mai. Però el que ella no sap és que hi ha algú que la pot ajudar…

La tortuga de l’avi Genís és un viatge al fons de mar per descobrir que les persones que més estimem estan sempre amb nosaltres.

Conta contes: La Caganera Valentina

La Valentina és una nena que, com totes les altres, fa caca i es tira pets: PAT! PET! PETARRET!

Però no va ser fins a la nit que va arribar un estel esplendorós que volava il·luminant cada racó del món que va saltar a la fama. Voleu saber per què?

Doncs perquè, quan la Valentina va sortir corrents a veure on la duia l’estel, a part d’una pila de coneixences va fer una pila de… caques de color lila! Sí, sí, de color lila. Voleu que us ho expliqui? Va, que llegireu aquesta història que segur que ja coneixeu com mai us l’havien explicat.

Feti i el pesticida malèfic

Hola, soc Feti, un cuc de terra amb superpoders: tinc ulls!!! En aquesta ocasió m’he ficat en un bon embolic… ens volen enverinar amb glifosat! Està clar que aquesta lluita no la podré fer tot sol… ¿Vols saber com, amb la meva colla, ens alliberem d’aquests pesticides malèfics?

Una aventura trepidant d’un cuc que amb les seves peripècies ens endinsa d’una manera molt divertida en el món de la ciència.

Feti i el pesticida malèfic és un còmic molt divertit per a la canalla, que alhora ens fa prendre consciència sobre l’impacte dels pesticides en la natura i en la nostra salut, així com de la importància dels cucs en els ecosistemes.